به گزارش خبرنگار مهر، مراسم روز ملی اسناد و میراث مکتوب صبح امروز سه شنبه نوزدهم اردیبشت با حضور معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان ادارای و استخدامی کشور، رئیس اسناد و کتابخانه ملی ایران، رئیس شورای اسناد ملی کشور و جمعی از پژوهشگران حوزه سند پژوهی در محل ساختمان آرشیو ملی در تهران برگزار شد.
اشرف بروجردی رئیس سازمان اسناد و میراث مکتوب در این مراسم نامگذاری یک روز را در تقویم رسمی کشور به عنوان روز اسنادملی و میراث مکتوب و اهمیت دادن مجموعه اداری و ساختار کلی نظام به حوزه اسناد ملی عنوان کرد و گفت: باید کسانی را که تلاش می کنند تا این قبیل آثار و اسناد ملی حفظ شود تا به نسل های بعدی منتقل شود تجلیل کرد. این مسئله تعیین کننده سابقه دیرینه و فرهنگی ماست.
وی افزود: نخستین سند مکتوب در حوزه امور اداری در کشور ما منشور کورش است که متعلق به همه مردم است، ما بعدها هم می بینیم که ایرانیان در دوره خلافت عباسیان بودند که اداره کنندگان اصلی ساختار حکومت در آن دوره بودند.
وی با تاکید بر لزوم صیانت کامل از اسناد ملی از اینکه به گفته او در برخی از سال های گذشته تعدادی از نهادها و سازمان ها برخی اسناد ملی را نزد خودشان دارند و آنها را به آرشیوملی ایران تحویل نمی دادند گلایه کرد و گفت: قانونگذار سازمان اسناد ملی را به عنوان تنها نهاد معتبر که اجازه و وظیفه نگهداری، صیانت و در دسترس قرار دادن اسناد ملی را برای پژوهشگران بر عهده دارد تعیین کرده است. اما این صیانت و حفاظت به معنای این نیست که ما اسناد ملی را محبوس رانگه داریم و امکان دسترسی مردم به آنها را فراهم نکنیم چراکه این اسناد منابع خوبی برا ی حل مشکلات گذشته و فردایمان هستند.
وی با تاکید بر لزوم ارتقای جایگاه ملی و بین المللی سازمان اسناد ملی تاکید کرد: در سطح ملی باید تمامی دستگاه ها باید خود را ملزم بدانند که اسناد خود را به آرشیو ملی منتقل کنند در حوزه منطقه ای هم به دلیل قرابت فرهنگی که با کشورهای این حوزه داریم طبیعتا ممکن است اسنادی در آنجا وجود داشته باشد که برای ما حائز اهمیت باشد پس لازم است زمینه بهره برداری از این اسناد را در کشور خود مان هم فراهم کنیم.
رئیس سازمان اسناد و میراث مکتوب هرگونه دخل و تصرف در اسناد ملی و بی توجهی به آنها را جرم خواند و گفت: این کار در واقع مخدوش کردن فرهنگ ملی ماست در حالی که متاسفانه شاهد هستیم در برخی از دستگاه های اجرایی ضرورتی برای حفظ و نگهداری اسناد ملی دیده نمی شود.
در این مراسم شهرام یوسفی پور معاون اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با اشاره به عمر ۴۷ ساله آرشیو ملی و تقدیر از بنیانگذاران این مرکز مهم در کشور گفت: در آرشیو ملی اسنادی از لحظات و دقایق مردمان این سرزمین از کوچکترین واحدها مثلا یک دهستان تا بالاترین رده های حکومتی نگهداری می شود.
وی با تاکید بر به روزسازی ماموریت های آرشیو ملی گفت: در حال حاضر در مخازن آرشیو ایران حدود سه میلیون پرونده نگهداری می شود و ما برای بهبود وضعیت نگهداری آنها در سال ۹۵ یک سند راهبردی در اسناد ملی تدوین کردیم و کار پایش اطلاعات و اسناد موجود در این سازمان را آغاز کردیم.
وی از طراحی و استقرار آرشیو دولتمردان جمهوری اسلامی ایران در مرکز متبوعش خبر داد و گفت: مکاتبات لازم با تمامی رجال جمهوری اسلامی ایران که از ۱۳۵۷ تا سال گذشته مسئولیت هایی برعهده داشتند، برای دریافت اسناد ملی که در اختیار دارند انجام شده است و من خوشحالم که عنوان کنم اولین محموله اهدایی دولتمردان جمهوری اسلامی ایران متعلق به اسحاق جهانگیری بوده که به آرشیو اسناد ملی داده شده است.
یوسفی پور تاکید کرد: در سال گذشته حدود ۵۱۸ میلیون برگ زائد تشخیص داده شد و ۵۰۰ میلیون برگ سند به آرشیو ملی داده شد و به این ترتیب ۱۵ هزار متر مربع از فضاهای بایگانی آزاد شد.در سال گذشته یک و نیم میلیون برگ سند انتقالی از نهاد ریاست جمهوری فهرست نویسی شد و بر اساس برنامه تعیین شده مجموعه یک میلیون برگ سند که از کتابخانه ملی به آرشیو ملی منتقل شده بود فهرست نویسی می شود.
وی از جذب مدرسین ارتباطات آرشیوی در آرشیو ملی ایران در سال جاری خبر داد و گفت: آرشیو ملی باید به معنای واقعی یک آرشیو ملی باشد و نه یک آرشیو دولتی.
نظر شما